Nieuws

23 4 2016 - Indienen bezwaar wordt minder formeel

Indienen bezwaar wordt minder formeel
Wie het niet eens is met de aanslag die hem door de fiscus wordt opgelegd, kan een bezwaar indienen bij de fiscus. Tot nu toe was de manier waarop een belastingplichtige zijn bezwaar kon indienen aan strenge regels onderworpen. De fiscus heeft nu echter een grote stap gezet naar minder formalisme, zodat het indienen van een bezwaar heel wat makkelijker wordt.
Lees meer

21 4 2016 - Gunstmaatregelen voor de horeca (2): fiscaal interessante overuren

Gunstmaatregelen voor de horeca (2): fiscaal interessante overuren
Eind december introduceerde de regering nieuwe fiscale gunstmaatregelen voor de horeca. Enerzijds zijn er de flexijobs, die worden vrijgesteld van personenbelasting en persoonlijke sociale bijdragen. Anderzijds wordt ook het maken van overuren fiscaal goedkoper. In deze bijdrage gaan we in op de fiscale behandeling van overuren. De maatregelen zijn van toepassing vanaf aanslagjaar 2016.
Lees meer

18 4 2016 - Ook Brussel en Waals Gewest verlagen tarief schenking onroerende goederen

Ook Brussel en Waals Gewest verlagen tarief schenking onroerende goederen
Vorig jaar voerde Vlaanderen een drastische hervorming door van de tariefstructuur voor de schenking van onroerende goederen. Het aantal categorieën van begiftigden werd verminderd, het aantal tarieven werd verminderd en de tarieven werden verlaagd. Dat alles leverde een mooie besparing op voor wie een onroerend goed geschonken krijgt. De twee andere gewesten volgen nu ook met een verlaging van de tarieven.
Lees meer

15 4 2016 - Wat kan u kopen met (elektronische) ecocheques?

Wat kan u kopen met (elektronische) ecocheques?
Na de maaltijdcheques zijn sinds 1 januari 2016 ook elektronische ecocheques in omloop. Het systeem voor de uitgifte van elektronische ecocheques is identiek aan de elektronische maaltijdcheque. Papieren ecocheques zijn ook nog altijd mogelijk. De ecocheques kunnen niet alleen dienen voor de aankoop en de plaatsing van milieuvriendelijke producten, maar ook voor het onderhoud en de herstelling ervan.
Lees meer

12 4 2016 - Vlaamse miserietaks aangepakt

Vlaamse miserietaks aangepakt
Enkele jaren geleden werd het standaardtarief van het verdeelrecht opgetrokken tot 2,5 %. Dit zijn de registratierechten die moeten worden betaald wanneer mede-eigenaars die samen een onroerend goed bezitten uit onverdeeldheid treden. De wetgever oordeelde echter al snel dat koppels die uit elkaar gingen en daarom uit onverdeeldheid traden (wat betreft hun vroegere gemeenschappelijke woning) daarmee dubbel gestraft worden. Daarom werd voor hen het tarief terug op 1 % gebracht. Vanaf 2016 zijn de voorwaarden verder versoepeld.
Lees meer

08 4 2016 - Union Costums Code: gevolgen van de nieuwe Europese douanewetgeving voor het bedrijfsleven

Union Costums Code: gevolgen van de nieuwe Europese douanewetgeving voor het bedrijfsleven
Op 1 mei 2016 wordt een volledig nieuwe douanewetgeving van toepassing in de Europese Unie. De Union Customs Code (UCC) vervangt het Communautair Douane Wetboek (CDW). Dit heeft uiteraard gevolgen voor het bedrijfsleven. Voor regelingen zoals de bepaling van de douanewaarde en entrepot type D gelden overgangsbepalingen.
Lees meer

05 4 2016 - Taxshift in de praktijk: geen patronale bijdragen voor eerste werknemer

Taxshift in de praktijk: geen patronale bijdragen voor eerste werknemer
Van plan om een eerste werknemer aan te nemen? Dan betaalt u geen werkgeversbijdragen voor onbepaalde tijd. De bestaande verminderingen voor de eerste tot en met een vijfde werknemer schuiven op naar de tweede tot de zesde werknemer. M.a.w. de doelgroepvermindering voor ‘eerste aanwervingen’ is uitgebreid van maximaal vijf tot maximaal zes werknemers.
Lees meer

01 4 2016 - Deelnemen aan de algemene vergadering: to be or not to be

Deelnemen aan de algemene vergadering: to be or not to be
De algemene vergadering van aandeelhouders/vennoten is in de nv, de bvba en de cvba een verplicht orgaan met exclusieve bevoegdheden zoals de goedkeuring van de jaarrekening. De gewone algemene vergadering moet jaarlijks verplicht worden gehouden. Niet iedereen mag zomaar de algemene vergadering bijwonen. De statuten en het Wetboek van Vennootschappen bepalen wie wordt toegelaten en aan de stemming mag deelnemen.
Lees meer

30 3 2016 - De verschillende interestvoeten op een rij

De verschillende interestvoeten op een rij
De wettelijke interestvoet die in burgerlijke en handelszaken wordt gebruikt, daalt van 2,50% in het tweede semester van 2015, tot 2,25% in 2016. Deze interestvoet blijft het hele jaar door geldig. De meeste andere interestvoeten worden per semester of per maand vastgelegd.
Lees meer

28 3 2016 - Vereenvoudigde kmo-portefeuille én nieuwe kmo-groeisubsidie voor Vlaamse kmo’s

Vereenvoudigde kmo-portefeuille én nieuwe kmo-groeisubsidie voor Vlaamse kmo’s
Op 1 april 2016 komt er voor de Vlaamse kmo’s een vereenvoudigde kmo-portefeuille. De bestaande pijlers, domeinen en afzonderlijke steunplafonds en -percentages verdwijnen. In het nieuwe systeem krijgt elke kmo jaarlijks één subsidieplafond en één steunpercentage dat kan worden ingezet voor opleiding en/of advies. Naast de vereenvoudigde kmo-portefeuille komt er op 1 april 2016 ook een nieuw subsidie-instrument: de kmo-groeisubsidie voor bedrijven met groeiambities.
Lees meer