Nieuws

17 7 2017 - Tankkaarten en andere brandstofkosten: fiscus publiceert FAQ

Tankkaarten en andere brandstofkosten: fiscus publiceert FAQ
Wanneer een vennootschap een wagen gratis ter beschikking stelt aan een bedrijfsleider of werknemer, krijgt die een belastbaar voordeel van alle aard. De vennootschap zelf moet 17 % van de kosten opnemen als verworpen uitgaven (VU). Sinds begin dit jaar is dit percentage opgetrokken tot 40 % voor vennootschappen die ook de brandstofkosten op zich nemen. Deze maatregel brengt heel wat extra administratie met zich mee: als de vennootschap wil vermijden dat ze 40 % moet opnemen in de VU, zal ze moeten bewijzen dat enkel de professionele brandstofkosten ten laste werden genomen.
Lees meer

13 7 2017 - Vrijstelling bedrijfsvoorheffing: Vlaamse steunzones uitgebreid

Vrijstelling bedrijfsvoorheffing: Vlaamse steunzones uitgebreid
Is uw onderneming in een steunzone of zogenaamde ontwrichte zone gevestigd? Dan kan u bij bepaalde investeringen die in nieuwe aanwervingen uitmonden gedurende twee jaar een korting genieten op de doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Het Vlaams Gewest heeft recent haar twee steunzones rond Genk en Turnhout uitgebreid. Die uitbreiding is van toepassing op investeringen die na 1 mei 2017 aanvangen.
Lees meer

01 7 2017 - Lijst met ecocheque-producten grondig herzien

Lijst met ecocheque-producten grondig herzien
Met ecocheques kunnen welbepaalde ecologische producten en diensten worden aangekocht die op een officiële en limitatieve lijst zijn opgenomen. De sociale partners evalueren of die lijst inhoudelijk moet worden bijgewerkt. De Nationale Arbeidsraad (NAR) heeft inmiddels de cao nr. 98quinquies inzake ecocheques gesloten. De nieuwe lijst is op 1 juni 2017 in werking getreden.
Lees meer

29 6 2017 - Vakantiedienstjaar bepaalt aantal vakantiedagen in vakantiejaar

Vakantiedienstjaar bepaalt aantal vakantiedagen in vakantiejaar
De zomervakantie nadert met rasse schreden en velen onder ons maken vakantieplannen. De prestaties verricht vorig jaar bepalen het aantal vakantiedagen waarop uw werknemers recht hebben. Het vakantiegeld verschilt naargelang uw statuut.
Lees meer

26 6 2017 - Oldtimers: hoe zit het fiscaal?

Oldtimers: hoe zit het fiscaal?
Oldtimers hebben een bijzonder fiscaal statuut. Dat weet u allicht. U moet er wel rekening mee houden dat u een oldtimer niet voor alles mag gebruiken. Naar gelang uw plannen met het voertuig, zal u het voertuig al dan niet als ‘oldtimer’ moeten inschrijven. Wij wijzen alvast op enkele aandachtspunten.
Lees meer

23 6 2017 - Wat is een btw-eenheid?

Wat is een btw-eenheid?
Het begrip van de ‘btw-eenheid’ bestaat in het Belgisch fiscaal recht tien jaar in 2017. In deze bijdrage bekijken we wat een btw-eenheid precies is en hoe die dan fiscaal behandeld moet worden.
Lees meer

20 6 2017 - Met de fiets naar het werk: de fiscale voordelen

Met de fiets naar het werk: de fiscale voordelen
Met de fiets naar het werk gaan, levert heel wat voordelen op. De werkgever kan belastingvrij een fiets ter beschikking stellen en een vrijgestelde fietsvergoeding uitbetalen en de fietsende werknemer kan 23 cent per kilometer als beroepskost aftrekken. Maar niet elke fiets kan van elk voordeel genieten. Er zijn uitzonderingen voor mountainbikes, racefietsen en speed pedelecs (snelle elektrische fietsen). Een overzicht.
Lees meer

16 6 2017 - Wanneer is een vennootschap vrijgesteld van het betalen van de vennootschapsbijdrage?

Wanneer is een vennootschap vrijgesteld van het betalen van de vennootschapsbijdrage?
Vóór 1 juli van elk bijdragejaar moeten de vennootschappen die aan de vennootschapsbelasting zijn onderworpen, de jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen. Kan een vennootschap van deze verplichting worden vrijgesteld?
Lees meer

13 6 2017 - Aandachtspunten bij tewerkstelling van studenten

Aandachtspunten bij tewerkstelling van studenten
Gaat u tijdens de zomervakantie een beroep doen op studenten? Sinds 1 januari 2017 mogen zij in het kader van een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten per kalenderjaar 475 uren werken tegen een voordelige sociale bijdrage. Naast de sociale regeling zijn er uiteraard ook fiscale aandachtspunten.
Lees meer

11 6 2017 - Indiening bezwaar voortaan ook via MyMinfin

Indiening bezwaar voortaan ook via MyMinfin
Wie het niet eens is met een beslissing van de fiscus, bv. een aanslag die hem wordt opgelegd, kan hiertegen bezwaar indienen. Vroeger was de manier waarop een belastingplichtige dat kon doen, aan strenge regels onderworpen. De fiscus heeft de laatste tijd echter verschillende stappen gezet om het indienen van een bezwaar makkelijker te maken. U hoeft dus geen aangetekende brief meer te schrijven, maar kan ook mailen, faxen en vanaf nu ook rechtstreeks op MyMinfin een bezwaar indienen.
Lees meer